Amplasata in comuna Capatanenii Ungureni, cu acces direct din DN 7C Transfagarasan, pe segmentul cuprins intre Curtea de Arges si Lacul Vidraru, la cca 23 km de Curtea de Arges, 8 km fata de Barajul Vidraru si 3 km fata de Cetatea Poienari.
Locatia este un alt atu al proprietatii, Transfagarasanul fiind una dintre cele mai spectaculoase sosele de munte care face legatura intre Muntenia si Transilvania. Peisajele sunt de vis iar Barajul Vidraru si Lacul de acumulare Vidraru sunt printre cele mai vizitate din Romania.
Casa memoriala George Stephanescu din Arefu a apartinut lui George Stephanescu, parintele Operei Romane.
George Stephanescu este o figura marcanta a culturii romanesti din perioada anilor 1870 – 1900.
A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti si ale celui din Paris si a fost fondatorul reprezentatiilor de Opera in limba romana, infiintand 3 societati lirice premergatoare Operei Romane.
A fost de asemenea dirijor la Teatrul National Bucuresti si Director al Orchestrei Teatrului pana in anul 1888.
El a fost cel care a lansat-o pe celebra Haricleea Darclee, supranumita Privighetoarea Carpatilor si pe Rodica Nistorescu, prima cantareata romana care a cantat la Scala din Milano.
In anul 1885 a creat prima trupa de Opera formata exclusiv din artisti romani, in zilele noastre existand un bust al sau in fata Operei Nationale din Bucuresti realizat de I.L. Murnu.
DESCRIEREA PROPRIETATII:
Casa a fost construita in anul 1873, in stilul arhitecturii locale traditionale, in colaborare cu constructori italieni. Casa a fost ridicata folosind materiale disponibile în vecinatatea constructiei, materiale traditionale precum piatra de munte, lemnul de esenta tare sau caramida arsa.
Imobilul a fost restaurat si renovat integral intre anii 2017-2021 de catre V. Stephanescu, fiul lui George Stephanescu, fiind in acest moment complet mobilat si utilat, cu bucataria echipata complet.
Suprafata teren: 9.950 mp, cu deschidere de 40.82 m la DN 7C – Transfagarasan.
Suprafata construita imobil: 337 mp
Casa se desfasoara pe parter si mansarda.
Parter: 5 camere, terasa, o sala , 2 bai, 1 toaleta, 1 bucatarie si o camara
Mansarda: 1 camera cu acces din terasa.
In jurul casei este amenajat un parc dendrologic.
Actualii proprietari ai imobilului sunt mostenitorii familiei lui George Stephanescu si au reusit, in buna traditie a familiei, sa pastreze pana in zilele noastre valoarea deosebita a casei, atat ca proprietate in sine dar mai ales ca un loc incarcat de cultura si semnificatie artistica.
Ion Luca Caragiale a scris opera “Napasta” intr-una din verile petrecute la conacul Stephanescu, fiind inspirat de o istorie din satele invecinate.