Articol FORBES - EDUARD UZUNOV
Eduard Uzunov: „80% din clădirile de birouri sunt goale! Procedurile pentru schimbarea destinației clădirilor trebuie simplificate urgent!”
Într-o perioadă fără precedent pentru piața imobiliară din România, oamenii de afaceri din domeniu trag un semnal de alarmă menit să determine autoritățile locale să ia măsuri urgente, pentru salvarea acestui domeniu grav afectat de pandemie. Eduard Uzonov, președintele Regatta subliniază că este nevoie de simplificarea procedurilor pentru schimbarea destinației clădirilor de birouri, astfel încât dezvoltatorii să poată transforma spațiile care sunt în prezent 80% goale, în blocuri de locuințe.
„Situația aceasta de pandemie este fără precedent, este o situație din care trebuie să ieșim toți! Ce se întâmplă: dacă celui cu birourile, dezvoltatorului, contructorului, nu le merge, o să suferim toți, pentru că este un lanț trofic în economie, care ne poate duce la pământ pe toți. E nevoie de un semnal de alarmă pentru acest domeniu! E nevoie ca funcționarii publici, oamenii care pot lua decizii în acest domeniu, să o facă rapid și să modifice funcțiunile cât mai rapid, astfel încât dosarele să nu mai stea cu lunile sau cu anii la arhitecții șefi și la alți funcționari, pentru schimbarea destinației clădirilor, mai ales acum, când este atât de necesar acest lucru”, a declarat Eduard Uzunov, pentru Forbes.
Omul de afaceri este de părere că schimbările de la nivelul administrației locale, determinate de ultimele alegeri locale, ar trebui să înceapă cu o modificare a relației autorități-cetățeni.
”Primăriile și Consiliile Locale trebuie să aprobe rapid modificarea Planurilor Urbanistice Zonale și a Regulamentului de Urbanism, astfel încât proprietarii clădirilor de birouri, care în prezent sunt ocupate în proporție de maximum 15-20%, să poată modifica destinația inițială a construcțiilor, în încercarea de a se salva.
Majoritatea chiriașilor s-au retras din contracte și au lăsat spații excedentare imposibil de gestionat, spații care presupun costuri permanente, pe care deținătorii clădirilor trebuie să le suporte - personal de pază și întreținere, încălzire, impozite locale - și nu vor mai avea din ce, având în vedere că fac deja acest lucru de peste opt luni în care încasările au scăzut aproape de zero.
Toți proprietarii de clădiri de birouri sunt gata să investească în transformarea acestor clădiri în spații rezidențiale, dar au nevoie să obțină rapid aprobarea pentru schimbarea destinației clădirilor respective”, subliniază Președintele Regatta, adăugând că toate aceste orașe din sticlă, care s-au dezvoltat în interiorul metropolelor, nu se pot transforma în orașe-fantomă, ci pot fi transformate în locuințe spectaculoase, pentru cei aflați în căutarea unei case moderne, rezistente și eficiente din punct de vedere energetic.
Până la modificarea Planului Urbanistic General care a fost aprobat în urmă cu 20 de ani și care presupune un proces de durată, extrem de costisitor, Eduard Uzunov consideră că este nevoie ACUM de soluții pentru cei afectați de acest an aflat sub semnul „work from home”, dar și de un update permanent al reglementărilor din domeniul urbanistic. „Comunitatea oamenilor de afaceri a cerut permanent, oricui a venit la putere de-a lungul anilor, să i se solicite ajutorul, pentru deblocarea situațiilor dificile, care privesc mediul de afaceri, dar nicio administrație nu ne-a implicat-o în acest proces, cu toate că nu ar fi costat nimic și munca nostră benevolă ar fi adus beneficii reale!, a conchis antreprenorul.